Μπορεί η ύλη να μετατραπεί σε καθαρή ενέργεια;
Από την εξίσωση του Αϊνστάιν E=mc2 μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι υπάρχει τεράστια ποσότητα ενέργειας στη μάζα. Για πόση ενέργεια μιλάμε και πόση από αυτήν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε;
Αν η μάζα είναι 1 κιλό, τότε έχουμε Ε = 1 κιλό x (300.000.000 μ./δευτ.)2 = 9 x 1016 Joule. Υπάρχουν δηλαδή 90 πεντάκις / τετράκις εκατομμύρια Joule σε ένα κιλό ύλης. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι εύκολο να συλλέξουμε όλη αυτή την ενέργεια. Αν έχουμε, για παράδειγμα, 1 κιλό νερό, μπορούμε να το ρίξουμε σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και να πάρουμε την ενέργεια από τις τουρμπίνες. Αυτή, όμως, η μέθοδος δίνει μια απειροελάχιστη εκμετάλλευση της ενέργειας. Καλύτερη απόδοση έχουμε με την καύση πετρελαίου και ακόμη καλύτερη με την πυρηνική σύντηξη.
Θεωρητικά τουλάχιστον, ολική μετατροπή σε ενέργεια θα είχαμε κατά την εξαΰλωση της ύλης μαζί με αντιύλη. Σε κάθε υλικό σωματίδιο αντιστοιχεί και ένα αντισωματίδιο, στο οποίο ορισμένες ιδιότητες, όπως το ηλεκτρικό φορτίο, είναι ανεστραμμένες. Όταν η ύλη και η αντιύλη συγκρουστούν, εξαϋλώνονται απελευθερώνοντας καθαρή ενέργεια. Σ’ αυτή τη διαδικασία, δηλαδή, έχουμε πλήρη μετατροπή ύλης (και αντιύλης) σε ενέργεια.
Αυτό, πάντως, δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Όλοι μαζί οι επιταχυντές του κόσμου παράγουν μόλις ένα δυο δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου αντιύλη το χρόνο και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αποθήκευσής της. Οπότε, προς το παρόν, η ολική μετατροπή της ύλης σε ενέργεια παραμένει άπιαστο όνειρο.