Γιατί αλλάζουμε δόντια;

Τα δόντια της πρώτης οδοντοφυΐας είναι κατάλληλα, ως προς το μέγεθός τους, για τα μικρά παιδιά, αλλά θα ήταν άχρηστα στους ενήλικες. Η παιδική οδοντοφυΐα –ή νεογιλή, όπως λέγεται– δεν ταιριάζει στο μέγεθος του προσώπου και του στόματος των ενηλίκων. Γι’ αυτό, η φυσική επιλογή οδήγησε σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, στο να αναπτύσσονται, δηλαδή, δύο οδοντοφυΐες. Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αναπτύσσονται ήδη από την έβδομη εβδομάδα της κύησης. Τα παιδιά γεννιούνται, κατά κανόνα, χωρίς δόντια. Αυτά, όμως, βρίσκονται ήδη κάτω από τα ούλα τους, και το πρώτο δόντι ξεπροβάλλει συνήθως σε ηλικία τεσσάρων έως οκτώ μηνών.

Στα περισσότερα παιδιά, και τα 20 νεογιλά δόντια έχουν φυτρώσει πριν από τα τρία τους χρόνια. Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται σε ηλικία έξι περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια, μαζί με τους φρονιμίτες. Τα δόντια της παιδικής και της μόνιμης οδοντοφυΐας έχουν την ίδια ακριβώς δομή και σύσταση όσον αφορά τη μύλη, τον πολφό και τη ρίζα. Το γεγονός ότι ένα νεογιλό δόντι που πέφτει μοιάζει σαν να μην έχει ρίζα οφείλεται στο ότι η πίεση από το νέο, μόνιμο δόντι διαλύει το νεογιλό από το εσωτερικό του.

One comment

  • Visit site
    May 21, 2011 11:51 amPosted 13 years ago
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    θα ηθελα σασ παρακαλω να με πληροφορησετε εαν ο γιος μου που ειναι 7.5 ετων και δεν εχουν αρχισει να βγαινουν ακομα τα μονιμα δοντια του ειναι φυσιολογικο όχι? Σας ευχαριστω!

    Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment