Ο αρκτικός κύκλος μετακινείται;
Γιατί ο αρκτικός κύκλος είναι εκεί που βρίσκεται; Μετακινείται με το πέρασμα του χρόνου;
Ο αρκτικός ή βόρειος πολικός κύκλος είναι ένας νοητός κύκλος πάνω στη Γη, παράλληλος με τον Ισημερινό, ο οποίος βρίσκεται περίπου 66 μοίρες και 33 λεπτά βόρεια από αυτόν. Μέσα στην περιοχή που ορίζει, ο Ήλιος βρίσκεται συνεχώς πάνω από τον ορίζοντα για τουλάχιστον 24 ώρες κατά το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε και έχουμε το λεγόμενο «Ήλιο του μεσονυκτίου». Αντίστοιχα, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Ήλιος θα βρίσκεται για τουλάχιστον 24 ώρες κάτω από τον ορίζοντα.
Η θέση του αρκτικού κύκλου προσδιορίζεται από τη γωνία κλίσης του άξονα περιστροφής της Γης σε σχέση με το επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο (εκλειπτική). Όταν έχουμε καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, μια περιοχή στο βορειότερο τμήμα της Γης στρέφεται προς τον Ήλιο, και έτσι φωτίζεται με φως ημέρας καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Αντίθετα, το χειμώνα επικρατεί νύχτα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, καθώς αυτή η περιοχή της Γης αποκλίνει από τον Ήλιο.
Σήμερα, η κλίση του άξονα της Γης είναι περίπου 23,45, που σημαίνει ότι ο αρκτικός κύκλος βρίσκεται περίπου στις 66 μοίρες και 33 λεπτά. Όμως, η γωνία κλίσης του άξονα περιστροφής της Γης δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται κατά έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο τρόπο, εξαιτίας διαφορετικών φαινομένων, όπως η μετάπτωση των ισημεριών, η βαρυτική έλξη που ασκούν στον πλανήτη μας ο Ήλιος, η Σελήνη και, σε μικρότερο βαθμό, οι υπόλοιποι πλανήτες κ.ο.κ. Καθένα από αυτά τα φαινόμενα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την κλίση του άξονα περιστροφής της Γης και έχει διαφορετική περιοδικότητα, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ολοκληρώνεται περί-που κάθε 41.000 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η κλίση του άξονα μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι ο αρκτικός κύκλος μετακινείται προς το Βορρά κατά περίπου 14 μέτρα το χρόνο.