Έχει φτάσει ποτέ διαστημικό όχημα στην Αφροδίτη;
Στην Αφροδίτη επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις. Μπορεί να λειτουργήσει μια διαστημοσυσκευή κάτω απόαυτές τις συνθήκες;
Το γεγονός είναι ότι η καυτή Αφροδίτη έχει δεχτεί επισκέψεις από διαστημοσυσκευές από τότε που η διαστημική εποχή ήταν στο ξεκίνημά της. Η Αφροδίτη ήταν ο πρώτος πλανήτης που δέχτηκε την επίσκεψη διαστημικού οχήματος.
Οι Ρώσοι είχαν ήδη στείλει ένα προς την Αφροδίτη το 1961, αλλά εκείνο που διεξήγαγε τις πρώτες μετρήσεις ήταν το Mariner 2.
Ωστόσο το να πλησιάσει κανείς την Αφροδίτη εμπεριέχει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Εκεί το ηλιακό φως είναι σχεδόν δύο φορές δυνατότερο απ’ ό,τι στη Γη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ψυχραίνεται το διαστημικό όχημα – διαφορετικά, τα όργανά του καταστρέφονται από τη θερμότητα. Το πρόβλημα είναι φυσικά ακόμη
μεγαλύτερο στη φάση κατά την οποία οι αστρονόμοι προτίθενται να προσεδαφίσουν τα όργανα μέτρησης στην επιφάνεια του πλανήτη. Η ατμόσφαιρα είναι πυκνή και γεμάτη διοξείδιο του άνθρακα, ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου εξαιτίας του οποίου η θερμοκρασία στην Αφροδίτη φτάνει στους 480 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου η ατμοσφαιρική πίεση είναι 90 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που ασκείται στην επιφάνεια της Γης. Για τους λόγους αυτούς η επίτευξη της λειτουργίας ενός οχήματος προσεδάφισης στην Αφροδίτη έστω και για μία ώρα θεωρείται μεγά λο κατόρθωμα.
Ωστόσο οι προκλήσεις σιγά σιγά υπερνικούνται. Σήμερα οι αστρονόμοι είναι σε θέση να μελετούν την επιφάνεια της Αφροδίτης χωρίς να χρειάζεται προσεδάφιση στον πλανήτη. Έχουν δημιουργηθεί εντυπωσιακά καλοί χάρτες με τη βοήθεια ραντάρ. Επίσης, ένα διαστημικό όχημα όπως το Venus Express που συνεχίζει να περιφέρεται γύρω από την Αφροδίτη, «βλέπει» ως ένα βαθμό την επιφάνειά της μέσω της παρατήρησης με ειδικά μήκη κύματος.