Ψάρι ανοίγει τρύπα σε κοχύλι με μια πέτρα
Τα ψάρια ίσως θα έπρεπε να συγκαταλέγονται στα ζώα εκείνα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία. Ένας δύτης στην περιοχή του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου στην Αυστραλία είδε κάτι ασυνήθιστο.
Ενώ ανέβαινε προς την επιφάνεια ύστερα από κατάδυση 18 μέτρων, άκουσε έναν παράξενο θόρυβο. Ο θόρυβος προερχόταν από ένα λαβράκι που είχε πιάσει ένα κοχύλι του είδους Cerastoderma edule (κυδώνι) στο στόμα του και στη συνέχεια είχε κολυμπήσει μέχρι μια μεγάλη πέτρα που βρισκόταν στο βυθό. Μέσα στα 75 δευτερόλεπτα που ακολούθησαν ο δύτης είχε την τύχη να τραβήξει φωτογραφίες που αποδεικνύουν το συμβάν.
Το ψάρι γύρισε στο πλάι και κουνώντας απότομα το κεφάλι του βάλθηκε να χτυπά το κοχύλι πάνω στην πέτρα. Έπειτα από αρκετά χτυπήματα άνοιξε τρύπα στο κέλυφος και το ψάρι μπόρεσε να καρπωθεί το φαγώσιμο μέρος του κοχυλιού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες θαλάσσιας βιολογίας του πανεπιστημίου Central Queensland της Αυστραλίας, αυτή ίσως να είναι η πρώτη σίγουρη απόδειξη ότι τα ψάρια είναι σε θέση να χρησιμοποιούν εργαλεία. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το λαβράκι χρησιμοποιεί την πέτρα σαν αμόνι και κατά συνέπεια αυτό ανταποκρίνεται στον ορισμό της χρήσης εργαλείων που έχει διατυπωθεί από την ερευνήτρια της συμπεριφοράς Jane Goodall. Η Goodall ήταν η πρώτη επιστήμονας που παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν εργαλεία οι χιμπαντζήδες και ο ορισμός που διατύπωσε είναι ο εξής: «(χρήση εργαλείου είναι) η χρησιμοποίηση ενός εξωτερικού αντικειμένου ως λειτουργικής επέκτασης του χεριού ή του στόματος προκειμένου να επιτευχθεί ένας άμεσος σκοπός».
Μέχρι τώρα έχει, μεταξύ άλλων, παρατηρηθεί χρήση εργαλείων από θηλαστικά, πουλιά και χταπόδια. Σε σχέση με τα ψάρια υπάρχουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλές αφηγήσεις ανεκδοτικής φύσης και ελάχιστες εξακριβωμένες περιπτώσεις χρήσης εργαλείων.