Ποιος πολιτισμός εφηύρε το θέατρο;
Δρώμενα με θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία περιλάμβαναν χορό, τραγούδι και τελετουργική αμφίεση, υπήρχαν στις περισσότερες πρωτόγονες κοινωνίες, αλλά το θέατρο όπως το γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν η δραματοποίηση ξεπέρασε τα όρια μιας θρησκευτικής τελετουργίας και φώτισε άλλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής, για παράδειγμα, τον έρωτα, την ηθική και την πολιτική. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα, τον 6ο π.Χ. αιώνα, όταν οι αρχαίοι Έλληνες στράφηκαν προς μια πιο ορθολογική θεώρηση της πραγματικότητας.
Το ελληνικό θέατρο ξεκίνησε από τις γιορτές της άνοιξης που ήταν αφιερωμένες στο θεό Διόνυσο. Οι συμμετέχοντες, μεταμφιεσμένοι συνήθως σε Σατύρους, τραγουδούσαν, χόρευαν και παράλληλα εξιστορούσαν μύθους σχετικούς με τα κατορθώματα του θεού. Με τον καιρό, οι παραστάσεις αυτές εξελίχθηκαν ώστε να αναφέρονται και σε άλλους θεούς και ημίθεους, αλλά και σε πρόσωπα από τη μυθολογία. Οι ιστορικοί του αρχαίου ελληνικού δράματος δε συμφωνούν μεταξύ τους για το πώς ανέβηκαν οι πρώτες παραστάσεις και σε τι αναφέρονταν, αλλά πλήθος αγγεία της εποχής, διακοσμημένα με σχετικές παραστάσεις, μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες. Τα αγγεία δείχνουν ότι τα πρώτα θεατρικά δρώμενα είχαν σχέση με τη λατρεία της γονιμότητας και ότι οι Σάτυροι έπαιζαν πρωτεύοντα ρόλο.
Πολλά αρχαία ελληνικά θέατρα άντεξαν στο χρόνο και ανασκαφές τα έφεραν στο φως. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου, του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο χωρούσε περίπου 14.000 θεατές.