Γιατί κρέμονται οι σταγόνες του νερού από τη βρύση;
Όταν η βρύση στάζει, οι σταγόνες, αντί να ρέουν κατευθείαν, «κρέμονται» για λίγο στη βρύση. Γιατί;
Μεταξύ των μορίων του νερού αναπτύσσεται ένα είδος ελκτικών δυνάμεων, που ονομάζονται δυνάμεις συνοχής. Στο κέντρο μιας σταγόνας νερού, κάθε μόριο έλκεται με τον ίδιο τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις από τα γειτονικά του μόρια, με αποτέλεσμα η συνολική δύναμη συνοχής που του ασκείται να είναι μηδενική. Γύρω από το κέντρο της σταγόνας, όμως, συμβαίνει κάτι άλλο. Τα μόρια που βρίσκονται εκεί έλκονται μόνο προς το εσωτερικό της σταγόνας, με αποτέλεσμα να «συμπιέζουν» τη σταγόνα, έτσι ώστε να της δίνουν την μικρότερη δυνατή επιφάνεια, δηλαδή σχήμα σφαιρικό. Αυτές οι δυνάμεις προσδίδουν μια «επιφανειακή τάση» στη σταγόνα, που λειτουργεί έτσι σαν ένα είδος ελαστικής επιδερμίδας. Καθώς δημιουργείται σιγά σιγά η σταγόνα, αρχικά έχει σφαιρικό σχήμα, και η επιφανειακή της τάση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εξουδετερώνει τη βαρύτητα. Καθώς όμως η ποσότητα νερού στη σταγόνα μεγαλώνει, το σχήμα της σιγά σιγά «τεντώνεται», μέχρι το σημείο που η επιφανειακή τάση δεν αντέχει πλέον στη δύναμη της βαρύτητας· η «ελαστική επιδερμίδα» σπάει, αφήνοντας τη σταγόνα να πέσει στο νιπτήρα.
λάθος. Δεν οφείλεται στις δυνάμεις συνοχής μεταξύ των μορίων του νερού αλλά στις δυνάμεις συνάφειας μεταξύ των μορίων του νερού και της μεταλλικής επιφάνειας της βρύσης. Λόγω των δυνάμεων αυτών συγκρατούνται στη βρύση οι σταγόνες…
Είναι και τα δύο η απάντηση. Αρχικά οι ισχυρές δυνάμεις συνάφειας μεταξύ μορίων του νερού και της μεταλλικής βρύσης συγκρατούν τα μόρια του νερού και η συσσώρευση και άλλων μορίων νερού υποβοηθάτε και απο δυνάμεις συνοχής μεταξύ των μορίων του. Σχηματίζοντας έτσι, την προαναφερόμενη ελαστική επιδερμίδα η οποία λύεται, όταν υπερνικιθούν απο την βαρύτητα οι ασθενέστερες δυνάμεις συνοχής.