Πώς μετράμε το υψόμετρο σε άλλους πλανήτες;
Στη Γη το ύψος των βουνών υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια της θάλασσας. Πώς όμως μετράμε το ύψος των βουνών σε πλανήτες όπως ο Άρης και η Αφροδίτη, που δεν έχουν θάλασσα;
Σε άλλους πλανήτες, όπου δεν υπάρχουν θάλασσες, πρέπει να ορίσουμε κάποιο υψομετρικό μέσο όρο ως σημείο αναφοράς, και αυτό επιτυγχάνεται με μετρήσεις που γίνονται με λέιζερ ή με ραντάρ. Οι υψομετρικές διαφορές της επιφάνειας του Άρη έχουν υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια από τη διαστημοσυσκευή Mars Global Surveyor. Οι μετρήσεις, που έγιναν με το όργανο Mars Orbiter Laser Altimeter, προσδιόρισαν τη μέση ακτίνα στον ισημερινό του Άρη στα 3.396.200 μέτρα, με περιθώριο λάθους συν πλην 160 μέτρα. Η μέτρηση αυτή χρησιμοποιείται τώρα ως ένα συμβατικό «υψομετρικό μηδέν» για τον Άρη.
Με τον ίδιο τρόπο μετρήθηκαν οι υψομετρικές διαφορές στην Αφροδίτη από τη διαστημοσυσκευή Magellan, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη επί τέσσερα χρόνια, από το 1990 ως το 1994. Σε αυτή την περίπτωση, το υψομετρικό μηδέν προσδιορίστηκε ως ο μέσος όρος του υψομέτρου του επίπεδου εδάφους που συνιστά το 80% της επιφάνειας του πλανήτη.