Πώς θα απαλλαγούμε από τα διαστημικά σκουπίδια;
Πώς θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα διαστημικά σκουπίδια που περιφέρονται γύρω από τη Γη;
Από την εκτόξευση του Σπούτνικ το 1957 μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη που διαθέτουν διαστημικά προγράμματα έχουν στείλει στο διάστημα συνολικά περί τα 4.500 επανδρωμένα ή μη σκάφη, δορυφόρους, τμήματα διαστημικών σταθμών κτλ. Οι περισσότερες αποστολές άφησαν πίσω τους, σε τροχιά γύρω από τη Γη, κάποια διαστημικά σκουπίδια. Ειδικά οι τελευταίοι «όροφοι» των πυραύλων είναι μια σημαντική πηγή ρύπανσης. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σήμερα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας πάνω από 100.000 τεχνητά αντικείμενα, με διάμετρο από ένα έως δέκα εκατοστά. Αν συνυπολογίσουμε και τα ακόμη μικρότερα αντικείμενα, τότε μιλάμε για πολλά εκατομμύρια.
Καθώς μια ενδεχόμενη σύγκρουση με ένα «σκουπίδι» πάχους ενός εκατοστού θα ισοδυναμούμε με μια σύγκρουση με μπάλα του μπόουλινγκ που έχει ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, η NASA και οι υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες έχουν πάρει την υπόθεση πολύ σοβαρά, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν απώλειες τόσο σε ζωές όσο και σε πανάκριβους δορυφόρους.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει κατά καιρούς πλήθος τρόπους για να απαλλαγούμε από τα διαστημικά σκουπίδια. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να τα «πυροβολήσουμε» από τη Γη με ισχυρά λέιζερ, αλλά τα σκουπίδια κινούνται γύρω από τη Γη σαν ένα αφηνιασμένο μελίσσι και δε διαθέτουμε ακόμη την τεχνολογία να τα αιχμαλωτίσουμε. Σε ό,τι αφορά τους δορυφόρους και τα άλλα μεγάλα σκουπίδια, θα ήταν από τεχνική άποψη εφικτό να στείλουμε πυραύλους που θα τα «αιχμαλωτίσουν» και θα τα μεταφέρουν σε χαμηλότερες τροχιές, μέχρι να αναφλεγούν στη γήινη ατμόσφαιρα. Μια τέτοια λύση, όμως, θα ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και δαπανηρή.
Η μόνη μέχρι στιγμής ικανοποιητική λύση είναι να αποφεύγουμε να αφήνουμε σκουπίδια. Ο ΟΗΕ συνιστά σήμερα στους διαστημικούς οργανισμούς να «παρκάρουν» τους ανενεργούς δορυφόρους σε «τροχιές-νεκροταφεία», απ’ όπου μετά από μερικά χρόνια θα κινούνται προς την ατμόσφαιρα της Γης και θα αναφλέγονται.