Παθαίνουμε «ανοσία» στην οσμή του σκόρδου;
Γιατί όταν έχουμε φάει σκόρδο δεν αντιλαμβανόμαστε την οσμή του;
Το σκόρδο έχει μία από τις πιο ισχυρές και διαπεραστικές οσμές. Μόλις 0,0000004 χιλιοστά του γραμμαρίου σκόρδο ανά λίτρο αέρα αρκούν για να αντιληφθούμε την οσμή του. Όταν τρώμε οι ίδιοι σκόρδο, αναισθητοποιούνται κάποια νευρικά κύτταρα στη μύτη και τον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα, μετά από λίγο, να μην μπορούμε να μυρίσουμε το σκόρδο ούτε στη δική μας αναπνοή, αλλά ούτε στων άλλων.
Αυτό οφείλεται σε ένα είδος βομβαρδισμού των αισθήσεων: τα νευρικά κύτταρα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα, λόγω της συνεχούς επίδρασης της οσμής, με αποτέλεσμα να μη γίνεται πλέον αντιληπτή σε μας η οσμή του σκόρδου. Με άλλα λόγια, τα νευρικά κύτταρα περιορίζουν την εκπομπή σημάτων όταν πρόκειται για ένα διαρκές ερέθισμα. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και από πολλές άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, δε δίνουμε σημασία στο ότι φοράμε παπούτσια, μέχρι να μπει ένα πετραδάκι στο παπούτσι μας. Το πετραδάκι αφυπνίζει τα νευρικά μας κύτταρα, επειδή ξαφνικά αντιμετωπίζουμε ένα νέο ερέθισμα. Αν κανείς τρώει σκόρδο συστηματικά, δεν το αισθάνεται στην αναπνοή του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μυρίζει σκόρδο, καθώς οι άλλοι το αντιλαμβάνονται. Δε μειώνεται, δηλαδή, η έντονη μυρωδιά του σκόρδου απλώς επειδή τρώμε πολύ σκόρδο – το μόνο που συμβαίνει είναι ότι οι ίδιοι παθαίνουμε «ανοσία» στην οσμή του.